piatok 11. septembra 2015

Jesenný veniec z jarabiny /úroveň náročnosti 1/

Ako už z názvu vyplýva, budem sa opäť venovať venčekom. Pred písaním na blog som si ani neuvedomila, ako často vlastne vyrábam venčeky. Nie som na ne žiadny špecialista a  určite si každý profík povie, že to nerobím správne a pod., ale tento blog nie je určený profíkom, ale ľuďom ako ja- ktorí si chcú vytvoriť niečo pekné pre seba a svojich blízkych  a nechcú pritom minúť majland. Najmä keď nám príroda ponúka toľko darov zadarmo, čo samozrejme CHIC-ovné dievčatá musia využiť ;-)...No, celkom zadarmo nie, ale ja verím, že jej to spolu zakaždým po troške vrátime a tu a tam zasadíme nejaký strom, či ho celkom neoberieme, aby ostalo aj iným živým tvorom. Viem o čom hovorím, pretože manžel mi sľúbil priniesť kooopec jarabiny /rozumej vtáčí zob/, v práci ho majú požehnane, keď mi zrazu volá, že "prúser", pardón," prieser, ale vtáčiky všetko vyzobali". On sa hneval, ja nie. Predsa len - my jarabinu kradneme im, nie oni nám. Preto nechávam na strome pred domom krásne hrušky a kochám sa, ako si na nich pochutnávajú sýkorky. Nezabúdajme, my si jedlo môžeme kúpiť, oni nie. No, ako vždy, opäť som sa nechala uniesť.
     K veci: Napadlo Vás niekedy použiť do výzdoby jarabinu? Mňa áno, ale reálne som ju použila prvý krát až tento rok. Zistila som, že okrem nádhernej farby poskytuje aj celkom dlhé potešenie zo svojich plodov. Kým tekvičky a iné jesenné plody musí niekto vypestovať, možno kúpiť, jarabinka si len tak rastie sama, bez našej pomoci a dokonca môžete použiť i tú od cesty, keďže ju nejdeme konzumovať. Šípky a iné ďalšie rastlinky tiež rada používam, na rozdiel od jarabiny však nemajú "na kôpke" toľko veľa plodov a navyše väčšina z nich i pichá. Jarabina je popri svojej jednoduchosti v krásna a neškodná!!!! A zas som mimo tému.

Najviac sa mi na tomto projekte páči jeho jednoduchosť, ekologickosť a vzhľadom na ozaj primitívny vklad, celkom slušný efekt.
Takto nejak môže vyzerať i Váš venček.
Práve tento sa najmenej vydaril kvôli nesprávnej základni, ale to nevadí, i tak mám z neho radosť.

Potrebujete:
Základňu na venček- slamenú, florexovú, prinajhoršom z prútia. /je naozaj potrebná iná, než pri iných projektoch odporúčaná drôtená, či papierová základňa, keďže jarabina má svoju váhu a určite by to na inej, než pevnej podložke nevyzeralo dobre/
Drôt
kliešte
jarabinu ;-)

1. Najprv som si obligátne pripevnila háčik, aby som to potom nemala zložité. Háčik si vyrobím z drôtu, omotám okolo základne. V tomto prípade, vzhľadom na váhu je vhodný nie taký ten vešiakový štýl háčika, ale normálne očko.
2.  Jarabinu som si sprvoti naviazala do bohatších trsov ako vidieť na obrázku hore a pripevnila aranžérskym, alebo iným tenším drôtikom, ak ich máte bohaté, tento krok môžete vynechať.

3. Začiatok drôtu som  upevnila k základni a následne postupne pripájala jednotlivé trsy , ktoré som v mieste stonky pripevnila k základni a na to miesto som potom položila nový trs, aby som drôtik prekryla. Kto už v niekedy robil venček napr. z čečiny vie, čo myslím :-).

4. Keď som mala celú základňu prekrytú, stále sa mi nezdal tvar venčeka dokonalý, tak som si z pevnejšieho drôtu vyrobila U čkový háčik :-D - taký háčik, ako používajú profi aranžéri- a ním som prichytila ďalšie trsy na miesta, ktoré sa mi zdali prázdne. Za pár minút bolo hotovo. ;-) .

Pozor! Profesionálne U háčiky :-D. Krivé sú zámerne, len aby ste vedeli :-D.
 Ja som robila 4 venčeky, 3 do výzdoby v kostole a jeden sebe a ten môj som už urobila len na prútenú podstavu, takže nie je taký pekný, ale i tak som spokojná. Je to ten z titulnej foto a na polceste je tu:
S ním bola náročnejšia práca, ale dá sa...pripojila som k nemu ešte uvítaciu tabuľku z vlastnej produkcie :-D a  je to. Najkrajšie však vyzerá len tak- jednoduchý. Alebo ak Vám dôjde jarabina- ako mne- tak  trochou jutovej mašle to poriešite ;-). Tu je ten mašľový - v kostole.


 Prestriekala som ich nakoniec kvôli lesku  aranžérskym lakom, ale môžete použiť i ten na vlasy, hoci mňa teraz mrzí, že som to urobila, lebo ho mám zavesený na vchodových dverách vonku a ak by si z neho uštipol nejaký vtáčik, neviem, či by som mu nespôsobila zažívacie problémy. :-((( Myslíte preto na vtáčiky :-D a ak ho zavesíte vonku, nechajte ho bez laku, prosím ;-).
Krásny dník a ešte krajšiu jeseň.
Zuzana

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára